Tehnologia care îți aduce 21 TB de stocare pe centimetru pătrat

de: George Stanciu
08 08. 2018

Apar din ce în ce mai multe tehnologii de stocare de mare capacitate, iar în viitor poate vei avea astfel de unități de stocare în calculator.

Cercetătorii de la University of Alberta, din Canada, au reușit să dezvolte o nouă metodă de stocare pe care ne-am putea baza în viitor. Aceștia au reușit să înlocuiască electronii de hidrogen de pe o placă de siliciu, cu ajutorul unui microscop de scanare prin efect tunel (STM).

Datorită acestei noi descoperiri, am putea beneficia de unități cu densitatea de stocare de aproximativ 21,4 TB pe centimetru pătrat. Asta înseamnă o densitate cam de 1.000 de ori mai mare decât cea oferită de soluțiile existente.

Modalitatea de lucru a canadienilor folosște STM pentru a elimina un atom de hidrogen individual de pe suprafața unei plăci de siliciu, cu ajutorul unei pulsații electrice. Zona eliberată astfel poate fi folosită pentru a crea device-uri și memorii. Înlăturarea atomilor creează, astfel, valorile de 0 și 1, necesare stocării datelor.

Roshan Achal, liderul proiectului, recunoaște că sistemul este extrem de precis, dar nu perfect. De exemplu, un atom ar putea fi înlăturat dintr-o poziție greșită. Momentan se lucrează la o soluție, astfel încât procesul să nu fie reluat de la 0 când se întâmplă asta.

Proiectul rezolvă și probleme cum ar fi temperaturile extrem de scăzute, necesare pentru asemenea proceduri. Designul actual permite fabricarea de designuri stabile la temperatura camerei.

”Stabilitatea apare în detrimentul dificultății ridicate de fabricare a structurilor. Totuși, cu aceste noi tehnici am reușit să trecem peste o bună parte dintre problemele asociate, astfel că sistemul este un candidat interesant pentru diverse aplicații tehnologice”, a declarat Achal.

Momentan, cercetătorii se străduiesc să rezolve o altă problemă a sistemelor: viteza de lucru. Cea mai la îndemână metodă ar fi cea de adăugare a mai multor sisteme care să înlocuiască atomii.